Donació Slager

Fer una donació no és tan sols un acte de generositat, és també explicitar un compromís amb la societat, amb projectes comunitaris o causes humanitàries. La Fundació Hospital Illa del Rei és, sens dubte, l’exemple més gran a Menorca del que les donacions i el voluntariat poden arribar a construir. El contingut de les sales de l’antic hospital és el resultat de milers de donacions fetes per ciutadans de forma desinteressada. Hi trobem llibres, instrumental mèdic de tota mena, mobles, maquetes de vaixells, i fins i tot portes i finestres.

La darrera donació té una significació especial per la seva magnitud. Es tracta d’una col·lecció de quadres donats pel matrimoni format per Eva i David Slager. El matrimoni, de nacionalitat neerlandesa, ha tingut en els darrers deu anys una estreta relació amb Menorca i ha participat de les diferents iniciatives que la fundació ha dut a terme. L’art ha estat durant aquest temps un dels seus lligams a través de la seva implicació en les exposicions benèfiques que la fundació ha organitzat.

El lligam entre l’art i l’acte de donar és, tal com demostren estudis americans (Giving USA 2013), molt sòlid. L’art, la generositat i el voluntariat augmenten el benestar de l’individu, el seu sentit de pertinença a la comunitat i en últim terme la seva salut mental i física. Ambdós procuren a l’individu valors i actituds dirigides a construir i a gaudir d’un món millor, sa i bell. L’associació entre l’art i la beneficència sorgeix ja a Nova York el 1933 amb el New York City Visiting Committee of the State Charities Aid Association, i al món anglosaxó adquireix una gran importància sustentada per una ètica protestant que propugna el retorn a la societat mitjançant els doblers o el treball voluntari de part de la riquesa o l’estatus aconseguit. Ells ho anomenen una «win-win situation», és a dir, tots sortim guanyant. La donació feta pel matrimoni Slager s’emmarca dins aquesta tradició, una tradició que també s’evidencia en el nombrós grup de voluntaris anglesos que cada diumenge duen a terme tota mena de tasques a l’illa.

La donació està formada per un total de vuit quadres i la reproducció d’una carta nàutica. Aquesta, impresa el 1784, és de Gerard Van Keulen, fill de Johannes van Keulen, un dels millors editors holandesos del segle XVIII. Porta per títol Nieuwe Afteeekenign van het Eyland Minoca Geleegen in de Middelandsche Zee i presenta com a particularitats que l’illa està invertida, ja que està orientada a sud, i Monte Toro i la muntanya Mala estan dibuixades sobre el pla des de l’orientació nord.

Dels vuit quadres quatre són de Kiku Poch i quatre d’Enric Gol. Enric Gol és un virtuós del pinzell interessat en el detall i en el tractament del color. En la donació hi trobam dues de les seves temàtiques més característiques: els bodegons i els interiors. En els primers hi ha una clara influència de la pintura holandesa del segle XVII amb una acurada composició. En els segons hi ha un molt reeixit tractament de la llum que il·lumina els diferents espais interiors.

Kiku Poch, fill de pintors, heretà del seu pare, Poch Romeu, una clara predilecció pel paisatge menorquí. Els quatre olis ens presenten distints racons de Menorca des d’una mirada lluminosa i expressiva. Hi trobam, per exemple, una vista del Fonduco i de Sant Antoni esplèndides.

La donació Slager passa així a enriquir el patrimoni artístic de la fundació, que ja compta amb valuoses obres de Pedro Luis Mercadal, Dolores Boettcher, Torrent i altres.

Carles Jiménez

Voluntario de s´Illa del Rei

Leave a Reply